Johan Mari Henri (‘Mari’) ten Kate

Den Haag 1831 – 1910 Driebergen

Mari ten Kate groeide op in een artistiek milieu. Zijn vader Lambertus bracht een uitgebreide kunstverzameling bijeen en was bovendien actief als amateurschilder. De meeste invloed op Mari’s artistieke ontwikkeling kwam echter van zijn negen jaar oudere broer Herman ten Kate. Deze had een grote reputatie als kunstschilder en bracht hem de eerste beginselen van de schilderkunst bij. Daarna studeerde Mari aan Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag.

Behalve het feit dat beide broers zich interesseerden voor genretaferelen, waarin het doen en laten van mensen centraal staan, was hun onderwerpskeuze nogal verschillend. Daar waar Herman zich specialiseerde in herberginterieurs en militaire scènes met kaartspelende, drinkende of twistende soldaten, koos Mari voor charmante en intieme voorstellingen. Naast landschappen, jacht- en strandtaferelen is Mari ten Kate vooral bekend geworden om zijn onderwerpen met kinderen. Hij schilderde in een verfijnde, romantische stijl, waarbij hij veel aandacht besteedde aan het detail. Van zijn broer Herman leerde hij het belang van het maken van goede voorstudies, voordat hij met de opzet van een schilderij of aquarel begon. Talrijk zijn dan ook zijn tekeningen van spelende kinderen in allerlei situaties: sleetje rijdend, sneeuwballen gooiend, schaatsend, vuurtje stokend of spelend met een bal. Daarnaast tekende hij veel dierstudies van populaire huisdieren, die hij in de taferelen op zijn schilderijen inpaste.

Mari ten Kate was een reislustig persoon. Hij woonde en werke in Amsterdam (1850-1871), Den Haag (1871-1905) Londen (1880-1890) en Driebergen (1905-1910). Daarnaast maakte hij studiereizen naar Parijs, Italië en op persoonlijke aanbeveling van Koning Willem III naar Nederlands Indië (1883).

Zijn met veel gevoel voor kleur geschilderde werken oogstten veel succes in zowel binnen- als buitenland. Zo vond Mari ten Kate een grote markt voor zijn werken in Victoriaans Engeland, waar genrestukken en met name kinderen in de schilderkunst erg gewild waren. Ook gingen zijn werken van hand tot hand in de vorm van gravures.

Schilderijen en aquarellen van Mari ten Kate in de collectie van Kunsthandel Bies:

Mari ten Kate | De stille aanbidder | Kunsthandel Bies

De stille aanbidder

Mari ten Kate | Jachttafereel in de duinen | Kunsthandel Bies

Jachttafereel in de duinen

Mari ten Kate | Kinderen schuilen voor de regen | Kunsthandel Bies

Kinderen schuilen voor de regen

Mari ten Kate | Kippen voeren | Kunsthandel Bies

Kippen voeren