Herman Frederik Carel ten Kate

1822 – Den Haag – 1891

Herman ten Kate werd in 1822 geboren in Den Haag. Hij was de oudere broer van Mari ten Kate, die zich later ook in het schildersvak bekwaamde. Na een aantal jaar in de leer te zijn geweest bij Cornelis Kruseman, maakte Herman tussen 1840 en 1841 reizen naar België, Duitsland, Italië, Frankrijk. In Parijs maakte hij kennis met Jean-Louis-Ernest Meissonier (1815-1891), wiens werk hij zeer bewonderde. Meissonier stond bekend om zijn classicistische historiestukken met militaire onderwerpen, waarbij de Napoleontische oorlogen en de Franse Revolutie tot inspiratie dienden.

Herman ten Kate specialiseerde zich in historische genrevoorstellingen, geïnspireerd om op de vaderlandse geschiedenis. Op zijn schilderijen, die meestal zijn gesitueerd in een kroeg of herberg, zijn dikwijls figuren afgebeeld in 17e-eeuwse kledij. Vaak zijn er soldaten bij, al drinkend en kaartend in de kroeg. Ook maakte hij een reeks voorstellingen over de Tachtigjarige Oorlog. Ten Kates werk werd in zijn tijd hoog gewaardeerd om de realistische weergave en de levendigheid in zijn voorstellingen. In 1856 werd hij door de Rotterdamse Akademie tot lid van verdienste benoemd. Ook was hij een aantal jaren voorzitter van het Amsterdamse kunstenaarsgenootschap Arti et Amicitiae.

In de 19e eeuw zagen particuliere opdrachtgevers graag historische klederdracht terug op hun schilderijen. Zo zijn er ook van Johannes Bosboom kerkgezichten met 17e-eeuwse figuren bekend en kreeg Cornelis Springer vaak directe opdrachten om stadsgezichten met historische figuren te schilderen.

Schilderijen en aquarellen van Herman ten Kate in de collectie van Kunsthandel Bies:

Herman Frederik Carel ten Kate | Herberginterieur met twistende kaarspelers | Kunsthandel Bies

Herberginterieur met twistende kaartspelers

Herman Frederik Carel ten Kate | Herberginterieur | Kunsthandel Bies

Herberginterieur

Herman ten Kate | In de taveerne | Kunsthandel Bies

In de taveerne