Simon Saint-Jean

Frans, Lyon 1808 – 1860 Écully

De Franse schilder Simon Saint-Jean werd geboren in 1808 in Lyon. Hij studeerde aan École des beaux-arts in zijn geboorteplaats, waar hij les kreeg van Augustin Alexandre Thierrat. Op 18-jarige leeftijd behaalde hij al zijn eerste grote prijs: een gouden medaille voor een van zijn bloemstukken. Na zijn opleiding ging hij aan de slag in de zijde-atelier van François Lepage. Daarnaast exposeerde Saint-Jean geregeld op de Salon van Parijs, waar hij tevens verschillende medailles behaalde. In 1837 trouwde hij met Camille Belmont, dochter van een voorname zijdehandelaar.

Hij kan beschouwd worden als de meest geliefde schilder van de School van Lyon. Al snel vestigde hij een internationale reputatie en bouwde een clientèle op in Frankrijk, België, Nederland, Rusland en de Verenigde Staten. Tot zijn klantenkring behoorden invloedrijke adel zoals Baron Scipion Corvisart (de adopteerde zoon van Jean-Nicolas Corvisart, lijfarts van Napoleon) en de familie Rothschild, evenals gerenommeerde kunsthandelaars als Paul Durand-Ruel.

 

Werken in museum collecties
Stedelijk Museum (Amsterdam), The Walters Art Museum (Baltimore), The Wallace Collection (London), Musée des beaux-arts (Lyon), Kröller-Müller Museum (Otterlo), Hermitage (Sint Petersburg), Louvre (Paris), Musée des beaux-arts Rouen, Musée Paul Dini (Villefranche-sur-Saôn).

 

 

Schilderijen van Simon Saint-Jean in de collectie van Kunsthandel Bies:

Simon Saint-Jean | Bloemstilleven | Kunsthandel Bies

Bloemstilleven