Johan Hendrik Louis (‘Louis’) Meijer

Amsterdam 1809 – 1866 Utrecht

Louis Meijer was een leerling van George Pieter Westenberg en studeerde aan de Koninklijke Academia voor Beeldende Kunsten onder leiding van Jan Willem Pieneman. Ter voltooiing van zijn opleiding toog hij in 1827 voor een periode van drie jaar naar Parijs en werd lid van de Academia aldaar. Daarna keerde hij voor drie jaar terug naar Amsterdam, waarna hij vervolgens naar Deventer trok om daar tot 1839 te blijven.

Aanvankelijk schilderde Meijer landschappen, bosgezichten, ijsgezichten en dergelijke. Zijn grote doorbraak kwam echter toen hij op overtuigende wijze de ‘Schipbreuk van Z.M. Stoomboot Willem I op de Lucipara’ verbeeldde. Dit schilderij bezorgde hem onmiddellijk grote roem en logischerwijs ging Meijer zich naar aanleiding van dit werk omstreeks 1839 specialiseren in het zeegezicht.

Na een terugkeer van twee jaar naar Amsterdam vertrok hij voor een tweede periode naar Frankrijk, waar hij van 1842-1847 verbleef. Gedurende deze tijd bekwaamde hij zich meer en meer in het schilderen van zeegezichten met schepen. Na een reis over de Middellandse Zee in 1846 legde Meijer zich zelfs volledig toe op dit genre. Hij was daarbij zo succesvol dat zijn inzending naar de Salon in Parijs in 1847 veel lof oogstte. Het toonaangevende Franse blad Journal des Artistes stelde zelfs dat Louis Meijer ‘le roi de la marine’ was, die de beroemde Franse zeeschilder Théodore Gudin van de troon had gestoten.

Meijer groeide uit tot een van de beroemdste zeeschilders van zijn tijd. Zijn atmosferische marines leverden hem koninklijke onderscheidingen in verschillende landen op en een groot aantal prijzen op tentoonstellingen. Een onderdeel dat als geen ander door hem werd beheerst was de stofuitdrukking van het zeewater en het zonlicht dat door de transparante toppen van de golven speelt.

Schilderijen van Louis Meijer in de collectie van Kunsthandel Bies:

Johan Hendrik Louis (‘Louis’) Meijer | Schepen voor de kust | Kunsthandel Bies

Schepen voor de kust

Louis Meijer | Zeilschepen op zee | Kunsthandel Bies

Zeilschepen op zee