Johannes (‘Johan’) Meijer

Amsterdam 1885 – 1970 Laren

Johan Meijer schilderde landschappen en dieren in veelal neo-impressionistische trant. Zijn opleiding tot kunstschilder verliep via de School voor Kunstnijverheid naar de Rijksacademie in Amsterdam. Tijdens zijn Academietijd, tussen 1907 en 1910, kreeg hij schilderles van Arnold Marc Gorter. Daarna vertrok Meijer naar Brussel en Parijs trok om verdere ervaringen op te doen. In de Franse hoofdstad kwam hij in aanraking met het neo-impressionisme. Dit bepaalde zijn stijl in zijn verdere loopbaan.

Tot 1912 woonde Johan Meijer in zijn geboortestad Amsterdam. Toen trok hij naar het schildersdorp Laren, dat in die tijd al een internationale reputatie op kunstgebied genoot. Hij bleef daar tot 1925, waarna hij naar het nabijgelegen Blaricum verhuisde. Daar woonde hij aan de Heideweg 5 in villa ‘Le Paradou’. Hij was een groot bomenliefhebber. De tuin achter zijn villa herbergde dan ook een bos.

Johan Meijer was getrouwd met de schilderes Albertha Johanna Smetz. Zij was tevens één van zijn leerlingen. Beide kunstenaars waren lid van de Vereniging van Beeldende Kunstenaars ‘Laren-Blaricum’. Meijer was bovendien nog lid van de Nederlandse Kunstkring en de Amsterdamse kunstgenootschappen Arti et Amicitiae en St. Lucas. Hij verkocht zijn werk uitstekend tijdens de vele tentoonstellingen die bij deze kunstenaarsverenigingen gehouden werden.

Meijer verwierf de meeste bekendheid met zijn stralende zomer- en winterlandschappen. Vaak was hij in de natuur te vinden om te schilderen. Hij vervaardigde talrijke zonovergoten schilderijen van weiden, zandgronden, slootjes en laantjes, al of niet bedekt met een dik pak sneeuw. Veelal verwerkte hij in zijn schilderijen knotwilgen en berken, zijn favoriete bomen. Zijn zomerlandschappen signeerde hij in rood, zijn winterlandschappen in blauw.

Schilderijen van Johan Meijer in de collectie van Kunsthandel Bies:

Johan Meijer | Zomers landschap met koeien | Kunsthandel Bies

Zomers landschap met koeien

Johan Meijer | Een zonnige herfstdag | Kunsthandel Bies

Een zonnige herfstdag

Johan Meijer | Zomers landschap met koeien | Kunsthandel Bies

Zomers landschap met koeien

Johan Meijer | Bospad met berken | Kunsthandel Bies

Bospad met berken