Jacques François Joseph Carabain

Nederlands/Belgisch, Amsterdam 1834 – 1924 Brussel

Jacques Carabain studeerde aan de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten te Amsterdam en vertrok al vroeg in zijn carrière naar Brussel (omstreeks 1856). Daar voltooide hij zijn opleiding en vestigde zich later in Schaarbeek. In 1880 liet hij zich tot Belg naturaliseren. Carabain wordt over het algemeen tot de Belgische Romantische schilders gerekend.

Carabain was zeer reislustig en maakte een aantal grote reizen door Europa. Daarbij deed hij onder meer Frankrijk, Italië, Duitsland en Oostenrijk aan. Overal waar hij kwam schilderde hij fraaie stadsgezichten, uitgevoerd met smaak en precisie. Zijn werken kenmerken zich vooral door hun fraaie lichtval, sfeer en uitgewogen compositie. Zijn mediterrane onderwerpen zijn vaak wat helderder van kleur. Daarnaast schilderde Carabain ook enkele (rivier)landschappen en portretten.

In de jaren 1880-1890 woonde en werkte Carabain in Melbourne, Australië. Hij maakte er onder andere een aantal monumentale stadsgezichten van het Stadhuis in Melbourne (1889), dat zich in de State Library of Victoria bevindt en een belangrijk werk van George Street, Sydney, nu in de collectie van de National Library of Australia (Canberra). Daarna zou hij ook een periode in Nieuw-Zeeland hebben doorgebracht.

Ook in andere overheidsinstellingen en musea is het werk van Jacques Carabain vertegenwoordigd. Zo hangen in het stadhuis aan de Grote Markt van Brussel verschillende stadsgezichten en Kunsthandel Bies verkocht in 2006 een belangrijk gezicht op de Markt in ‘s-Hertogenbosch aan het NoordBrabants Museum.

Schilderijen van Jacques Carabain in de collectie van Kunsthandel Bies:

Jacques François Joseph Carabain | Zomers stadsgezicht met figuren op een marktplein | Kunsthandel Bies

Zomers stadsgezicht met figuren op een marktplein