Constant David Ludovic (‘Constant’) Artz

Parijs 1870 – 1951 Soest

Constant Artz was de zoon van David Adolphe Constant Artz, een schilder van de Haagse School die bekend werd met zijn voorstellingen uit het vissersleven. Constant kwam in 1870 in Parijs ter wereld, waar zijn ouders toen al een geruim aantal jaren woonachtig waren. In die periode waren er talloze Nederlandse kunstenaars die voor een korte of langere tijd in Parijs verbleven. Parijs was in de 19e eeuw immers het centrum van de kunst; de plek waar alle nieuwe artistieke ontwikkelingen plaatsvonden. Vader Artz deelde er een atelier met Jacob Maris en ook zijn broer Matthijs Maris kwam bijna dagelijks bij de familie over de vloer. Het is dan ook niet onwaarschijnlijk dat de jonge Constant, die toen slechts een paar jaar oud was, zo in contact is gekomen met Willem Maris, de jongste van de drie gebroeders Maris.

In 1874 verhuisde het gezin Artz terug naar Den Haag. Omdat Constant evenals zijn vader ook over een artistiek talent bleek te beschikken, werd hij al op twaalfjarige leeftijd ingeschreven aan de Haagse Academie. In 1899 ging hij vervolgens in de leer bij Tony Offermans. Hoewel hij ook enkele genrevoorstellingen, stadsgezichten en stillevens heeft geschilderd, besloot Constant Artz zich toe te leggen op Hollandse landschappen met eenden in het water. Er is een goede kans dat Artz onder de indruk was van de eendjes van Willem Maris en dat hij zo tot dit besluit kwam. Naast het zelf schilderen gaf Artz ook tekenles.

Intieme voorstellingen met eendjes bestrijken verreweg het grootste deel van het oeuvre van Constant Artz. Meestal is er een moeder-eend met een schare kuikens te zien, slapend op de kant of rustig zwemmend in het water. De oever wordt meer dan eens geflankeerd door wilgen of berkenbomen, zo herkenbaar door hun witte bast. Artz schilderde zijn onderwerpen met een vlotte, impressionistische toets, met veel gevoel voor kleur en lichtval. Zijn schilderijtjes, meestal klein van formaat, vallen op door hun vriendelijke uitstraling en zijn geliefd bij een groot publiek.

Schilderijen van Constant Artz in de collectie van Kunsthandel Bies:

Constant Artz | Eenden aan de waterkant | Kunsthandel Bies

Eenden aan de waterkant