Willem Anthonie van Deventer

1824 – Den Haag – 1893

Willem Anthonie van Deventer werd geboren in Den Haag. Hij was een neef van Hendrik van de Sande Bakhuyzen, een van de grondleggers van de Nederlandse Romantiek. Van hem zou hij waarschijnlijk de eerste beginselen in de schilderkunst hebben geleerd. Zijn twee jaar oudere broer Jan Frederik van Deventer was ook schilder (in opleiding). Deze zou zich op het landschap toeleggen.

Willem studeerde aan de Haagse Academie van Beeldende Kunsten van 1843 tot 1846. Tijdens zijn studie mocht hij op uitnodiging van de  Koninklijke Marine een reis van vijf maanden maken op de Middellandse Zee. Of hij toen al zijn specialisatie had gekozen is niet bekend, maar de reis moet zeker indruk hebben gemaakt. In het verloop van zijn carrière zou Van Deventer zich in ieder geval toeleggen op het schilderen van maritieme onderwerpen: zeegezichten, rivierlandschappen en strandgezichten. Ook in het schilderen van schepen was hij erg bedreven.

In 1847 was hij samen Johan Hendrik Weissenbruch, Jan Weissenbruch, Willem Roelofs, Jacob Jan van der Maaten, Hendrik Michaël en zijn broer Jan Frederik van Deventer betrokken bij de oprichting van kunstenaarssociëteit Pulchri Studio.

Hij 1852 werd hij tegelijk met zijn broer lid van de Koninklijke Academie van Amsterdam en maakte hij een reis naar Frankrijk, waar hij diverse kustplaatsen in Normandië en Bretagne bezocht. Na enkele jaren in Amsterdam te hebben gewerkt vestigde hij zich in 1862 weer in Den Haag.

Schilderijen van Willem Anthonie van Deventer in de collectie van Kunsthandel Bies:

Willem Anthonie van Deventer | Werf met schepen en werklui | Kunsthandel Bies

Werf met schepen en werklui