Paulus Ludovicus Carolus (‘Pol’) Dom

Belgisch/Nederlands, Antwerpen 1885 – 1978 Den Haag

 

Pol Dom werd geboren in Antwerpen. Na zijn studie aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten in Antwerpen ging hij in 1909 naar het schildersdorp Laren in Nederland. Hier heeft hij de kunstenares Betsy van Gelder ontmoet. Een jaar later traden zij in het huwelijk en verhuisden ze naar Brussel. Drie jaar later, vlak na de geboorte van dochter Elise, vertrok het gezin voorgoed naar Nederland. Uiteindelijk vestigden ze zich in Den Haag. In 1936 nam Pol Dom ook de Nederlandse nationaliteit aan. Het ongeluk trof het gezin toen datzelfde jaar zijn vrouw Betsy overleed. Het was pas in 1948 dat de kunstenaar weer hertrouwde met Flora van Dam.

Pol Dom nam actief deel aan het Haagse kunstenaarsleven. Hij was lid van Pulchri Studio en de Haagse Kunstkring en exposeerde er veelvuldig. Daarnaast was zijn werk te zien op tentoonstellingen te Amsterdam (St. Lucas), De Wereldtentoonstellingen van Parijs (1937) en New York (1939) en verder te Barcelona, Venetië, Toronto (1940) en Buenos Aires.

Dom liet zich inspireren door een verscheidenheid aan materialen en onderwerpen. Behalve schilder was hij bovenal tekenaar en graficus. Hij werkte als cartoonist voor de Haagse Post en illustreerde vele kinderverhalen. Hij werkte onder meer aan de kinderboekjes die werden uitgegeven door jamfabriek De Betuwe. Tot zijn bekendste werken behoren de illustratiewerken voor het boek Kruimeltje van Chris van Abcoude en De Schippers van de Kameleon door Hotze de Roos. Ook heeft hij enkele bronzen herdenkingsmunten ontworpen.

 

Schilderijen en aquarellen van Pol Dom in de collectie van Kunsthandel Bies:

Pol Dom | De haven van Cannes | Kunsthandel Bies

De haven van Cannes (aquarel)