Oberman, A. | Bloemstilleven

Anthony Oberman

1781 – Amsterdam – 1845


Bloemstilleven

Olieverf op paneel  37 x 30 cm

Gesigneerd met initialen rechtsonder ‘A:O.’

 

Tentoonstellingen
Rotterdam, Kunsthal, Meesters van de Romantiek: Nederlandse kunstenaars 1800 – 1850, 8 oktober 2005 – 8 januari 2006

Literatuur
R. de Leeuw, J. Reynaerts, B. Tempel, Meesters van de Romantiek: Nederlandse kunstenaars 1800-1850, Zwolle 2005, p. 314, cat. no. 100, (afb. op achterzijde omslag)


.

Na Napoleons nederlaag in de slag bij Waterloo in 1815 tegen de geallieerde Engelse, Pruisische en Nederlandse troepen is er in Europa grote behoefte aan politieke en maatschappelijke rust en stabiliteit. In de kunst en cultuur is dit een voedingsbodem voor het ontstaan van de Romantiek als stroming in de kunst, waarin plaats is voor emoties en een grote bewondering voor de natuur. Ook is er behoefte aan het weer ‘oppoetsen’ van een gevoel van nationale trots, dat door de Franse overheersing behoorlijk wat deuken heeft opgelopen.

In Nederland kijkt men aan het begin van de 19e eeuw graag terug naar een economische en culturele glorietijd in de Lage Landen: de Gouden Eeuw. Schilders spiegelen zich graag aan de Oude Meesters van weleer. De stillevens uit de vroegere 19e eeuw doen dan ook denken aan de zorgvuldig gecomponeerde pronkstillevens van de 17e-eeuwse meesters.

Het hier getoonde schilderij van Anthony Oberman is daar een excellent voorbeeld van. Niet voor niets heeft het enkele jaren geleden gehangen op een grote overzichtstentoonstelling over de Romantiek in de Nederlandse schilderkunst in de Kunsthal in Rotterdam. Ook staat het afgebeeld op de achterkant van de uitgebreide tentoonstellingscatalogus.

Meer informatie over de schilder Anthony Oberman

 

Categorie:

Extra informatie

Materiaal/Material

Olieverf

Stroming/Movement

Romantische School

Onderwerp/Subject

Stilleven