Louis Apol

1850 – Den Haag – 1936

Louis Apol werd geboren in Den Haag. Hij kreeg tekenles van Johannes Franciscus Hoppenbrouwers en Pieter Stortenbeker, waarna hij zes jaar studeerde aan de Academie in Den Haag. Apol legde hij zich toe op het schilderen van winterlandschappen bedekt met sneeuw. Zijn artistieke talent werd al vroeg ontdekt, want op 18-jarige leeftijd mocht hij exposeren op de Driejaarlijkse Tentoonstelling in Den Haag en drie jaar later ontving hij een koninklijke subsidie. Het stemmige schilderij Januari-avond in het bosch werd in 1875 zelfs door de staat aangekocht ten behoeve van de collectie van het Rijksmuseum.

Er zijn weinig andere schilders die zózeer geassocieerd worden met de winter als Louis Apol. Zijn winterse voorstellingen wijken echter in belangrijke mate af van die van zijn voorgangers Andreas Schelfhout, Charles Leickert, Frederik Marinus Kruseman en Hoppenbrouwers, die in de traditie van de romantische school werkten. Waar de wintergezichten van deze oudere tijdgenoten doorgaans rijkelijk gestoffeerd werden met schaatsers, duwsledes en koek-en-zopie tentjes, speelt figuratie bij Apol juist een ondergeschikte rol. De nadruk ligt op de natuur zelf, vaak groots en verstild weergegeven, met veel aandacht voor stemming en lichtval. Hiermee is Apol een ware impressionist. Hij mag dan ook tot een van de meest gewaardeerde landschapsschilders van de Haagse School worden gerekend.

Louis Apol zocht zijn motieven vooral in de omgeving van zijn geboortestad. Het Haagse Bos heeft hij verreweg het meest afgebeeld. Maar hij maakte bijvoorbeeld ook enkele schilderijen van Nova Zembla (Spitsbergen), dat hij in 1880 had bezocht als bemanningslid van een expeditie. Het was niet zozeer de winter, als wel de sneeuw die hem het meest inspireerde. Zijn winterlandschappen zijn vrijwel altijd sneeuwlandschappen, slechts gestoffeerd met een bruggetje, een kasteel of een stenen toegangspoort. Een enkele maal maakt een figuur deel uit van zijn compositie. Omdat Apol zijn schilderijen nauwelijks dateerde, is zijn vroegere werk vooral te herkennen aan een fijnere penseelstreek en detaillering. Zijn latere werk is breder en vlotter opgezet, tot aan het grove toe. Behalve warme wit- en grijstinten gebruikte Apol ook wel subtiele kleuraccenten.

 

Werken van Louis Apol in museumbezit
Rijksmuseum (Amsterdam), Rijksprentenkabinet (Amsterdam), Gemeentemuseum (Den Haag), Dordrechts Museum, Frans Hals Museum (Haarlem), Teylers Museum (Haarlem), Museum Bisdom van Vliet (Haastrecht), Museum Groningen, Gemeente Kampen, Zeeuw Museum (Middelburg), Museum Statia State Oenkerk, Museum Boijmans van Beuningen (Rotterdam), Maritiem Museum Rotterdam, Centraal Museum (Utrecht).

 

Schilderijen en aquarellen van Louis Apol in de collectie van Kunsthandel Bies:

Louis Apol | Een boslaan in de winter | Kunsthandel Bies

Een boslaan in de winter

Afbeelding | Winters boslandschap met een boerderij

Winters boslandschap met een boerderij

Afbeelding | Haagse Bos in de winter met toegangspoort

Haagse Bos in de winter met toegangspoort