Johan Frederik Cornelis Scherrewitz

Amsterdam 1868 – 1951 Hilversum

Johan Scherrewitz behoorde tot de zogenaamde tweede generatie Haagse School. Hij woonde en werkte in Amsterdam tot 1898. Daar kreeg hij schilderles van de landschapsschilder Geo Poggenbeek (1853-1903). In de jaren daarop verbleef hij in Laren en Haarlem, om uiteindelijk in Hilversum neer te strijken.

Scherrewitz verwierf bekendheid met zijn talrijke landschappen met schapen, koeien en paarden. Daarnaast behoorden schelpenvissers en het vissersleven aan de Noordzee tot zijn favoriete onderwerpen. De snel oprukkende industrie in de tweede helft van de negentiende eeuw veroorzaakte niet alleen bij schilders een hang naar het buitenleven van vroeger, ook de burgerlijke clientèle deelde die nostalgische gevoelens. Zowel het boerenleven als Hollandse polder-, duin- en heidelandschappen waren geliefde onderwerpen, in eigen land maar ook daarbuiten.

In eigen land schilderde hij in de Achterhoek, Overijssel, de Veluwezoom, De Lage Vuursche en in de omgeving van de Brabantse dorpen Heerle bij Bergen op Zoom en Leende bij Eindhoven. Daarnaast werkte hij veel aan het strand van de Noordzee. Zijn buitenlandse reizen leidden naar België, Duitsland en Frankrijk. Ook woonde en exposeerde hij enige tijd in Engeland (in 1907 aan de Royal Academy in Londen, en in 1909 in Liverpool).

Scherrewitz genoot gedurende zijn leven vooral internationaal succes. Vele van zijn schilderijen werden verkocht naar Engeland, Schotland, Amerika en Canada, met name via de gerenommeerde Londense kunsthandel Wallis & Son. In Nederland kwam zijn bekendheid pas later, vermoedelijk omdat er minder schilderijen overbleven om in Nederland te exposeren. Door de jaren heen groeide Scherrewitz ook in ons land uit tot een zeer gewaardeerde schilder. Vooral zijn sfeervolle strandgezichten met schelpenvissers zijn zeer gezocht.

Schilderijen Johan Scherrewitz in de collectie van Kunsthandel Bies:

Johan Scherrewitz | De Schelpenvisser | Kunsthandel Bies

De schelpenvisser

Johan Frederik Cornelis Scherrewitz | Schelpenvissers in de branding | Kunsthandel Bies

Schelpenvissers in de branding

Johan Scherrewitz | Strandgezicht met schelpenvissers| Kunsthandel Bies

Strandgezicht met schelpenvissers