Johan Hendrik van Mastenbroek

1875 – Rotterdam – 1945

Johan Hendrik van Mastenbroek was een impressionistische schilder, die tot de tweede generatie Haagse School wordt gerekend. Hij verwierf internationale roem met zijn rivier- en havengezichten. De geboren Rotterdammer was gefascineerd door de bedrijvigheid in de Rotterdamse havens en aan de kades van de historische stad, die voor het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog nog volledig in tact waren. Hij schilderde en aquarelleerde voornamelijk sfeervolle, wijds opgezette stadsgezichten met boten en scheepjes. Zijn werk wordt ook wel vergelijken met dat van Jacob Maris, een van de bekendere meesters van de Haagse School, die door Van Mastenbroek zeer bewonderd werd. Van Mastenbroek schilderde zijn olieverfschilderijen voornamelijk thuis in zijn atelier, terwijl zijn aquarellen meer natuurgetrouw in de buitenlucht vervaardigd werden.

Op een gegeven ogenblik in zijn carrière begon van Mastenbroek meer interesse te tonen in het veranderende Nederlandse landschap, waar de industrialisatie in snel tempo zichtbaar werd. Moderne motorbootjes, stoomschepen, stalen bruggen en soms hijskranen en dokwerkers duiken op in het oeuvre van de schilder. Het begin van de 20ste eeuw was een spannende tijd, waarin Rotterdam bezig was zich te ontwikkelen tot wereldhaven. Na de grote watersnoodramp in 1916, die van Mastenbroek nauwlettend volgde en vastlegde in tekeningen, werd in 1920 uiteindelijk begonnen met een van de spectaculairste projecten van de eeuw, de Zuiderzeewerken: De afsluiting van de Zuiderzee, vorming van het IJsselmeer en de drooglegging en inpoldering van Flevoland.

Samen met een aantal andere kunstenaars, kreeg Van Mastenbroek in 1931 van het ministerie van Waterstaat de opdracht om de Zuiderzeewerken vast te leggen. Hij documenteerde wellicht de grootste mijlpaal in het hele project: de voltooiing van de Afsluitdijk. De kunstenaar was zo gebiologeerd door het thema, dat hij na zijn drietal commissiewerken, op eigen gelegenheid verder ging met de documentatie van de Zuiderzeewerken. Zowel tijdens zijn leven als jaren na zijn dood, werden er talloze tentoonstellingen aan de ‘Zuiderzeewerken’ van Mastenbroek gewijd.

Schilderijen en aquarellen van Johan Hendrik van Mastenbroek in de collectie van Kunsthandel Bies:

Johan Hendrik van Mastenbroek | De Wijnhaven te Rotterdam, Waschdag | Kunsthandel Bies

De Wijnhaven te Rotterdam, Waschdag

Johan Hendrik van Mastenbroek | Rotterdam, gezicht op de Nieuwe Haven | Kunsthandel Bies

Rotterdam, gezicht op de Nieuwe Haven

Johan Hendrik van Mastenbroek | Delfshaven | Kunsthandel Bies
Johan Hendrik van Mastenbroek | Delfshaven | Kunsthandel Bies
Johan Hendrik van Mastenbroek | Rotterdam. Nieuwe Haven; Sun and Clouds | Kunsthandel Bies

Rotterdam. Nieuwe Haven; Sun and Clouds