Jean-Baptiste Robie

Belgisch, 1821 – Brussel – 1910

Jean-Baptiste Robie was een schilder uit de Belgische Romantische School. Hij studeerde onder andere aan de Academie van Brussel. Sinds zijn debut op de Salon van 1843 kreeg hij veel succes met zijn stillevens. Hoewel Robie zijn composities aanvankelijk vrij stijf (in de stijl van de 17de eeuw) opzette, ging hij later vrijer en losser te werk. Kenmerkend voor het oeuvre van de schilder zijn de kleurrijke en weelderige bloemboeketten, die samen met fijn glaswerk en/of vergulde pronkobjecten de tafel sieren. Anderzijds schilderde Robie ook grote, langwerpige taferelen waarbij rozen of andersoortige bloemen als een waterval over een boomstronk zijn gedrapeerd.

Robie nam deel aan de Salons van Brussel en Parijs, waar hij tevens gouden medailles won, en een enkele maal aan de Tentoonstellingen van Levende Meesters in Nederland. Hij was goed bevriend met de landschapsschilder Theodore Fourmois. Tussen 1848 en 1875 woonde Robie in Londen, waar hij zijn werk mocht tonen bij de Royal Academy. Zijn succes stelde hem in staat een aantal grote reizen te ondernemen. Behalve in Europa (Spanje en Italië), reisde hij ook af naar het Midden-Oosten (Egypte, Palestina en Syrië). In 1880 maakte hij een grote reis door India. Zijn reiservaringen verwerkte hij in een paar schilderijen maar vooral in reisverhalen, die tevens zijn gepubliceerd. Jean-Baptiste Robie liet na zijn dood al zijn bezitten en schilderijen na aan zijn leerlinge Emma Watson, omdat hij zelf geen kinderen vrouw of kinderen had.

 

Werken in museumbezit
Museum of Fine Arts (Boston), Brooklyn, Groeningemuseum (Brugge), Belvue Museum (Brussel), Kon. Musea voor Schone Kunsten (Brussel), Canberra Museum and Gallery, Uffizi (Florence), Museum voor Schone Kunsten (Gent), Hamburg, Lille, Maier Museum of Art at Randolph College (Lynchburg, Virginia), Mildred Lane Kemper Art Museum, (St. Louis, Missouri), Minneapolis, Art Gallery of New South Wales (Sydney), St. Johnsbury Athenaeum (Vermont).

Schilderijen van Jean-Baptiste Robie in de collectie van Kunsthandel Bies:

Jean Baptiste Robie | Stilleven met rozen | Kunsthandel Bies

Stilleven met rozen