Jan Willem van Borselen

Gouda 1825 – 1892 Den Haag

Weinig schilders wisten het Hollandse rivierlandschap zo treffend vast te leggen als Jan Willem van Borselen. Van Borselen vond de meeste inspiratie in de waterrijke gebieden van het huidige Groene Hart: rondom Gouda, langs de Hollandsche IJssel, de Gouwe en de Vlist of in de buurt van Stompwijk en Zoetermeer. Hij schilderde er de uitgestrekte groene landschappen met hun rivieroevers, rietkragen schietwilgen en zanderige wegen met boerderijen. Door zijn boomtoppen liet hij vaak een koele wind waaien, zodanig dat deze voor de beschouwer bijna voelbaar is.

Van Borselen bouwde zijn werk op in heldere groen- en blauwtinten en was buitengewoon vaardig in compositie en perspectief. Kenmerkend voor zijn landschappen zijn de diagonale lijnen en het prachtig lichtspel van elkaar afwisselde zon- en schaduwpartijen, die de dieptewerking nog eens versterken. Dikwijls stoffeerde hij het geheel met enkele figuren, koeien langs de kant of een bootje in het water. Qua penseelvoering werkte Van Borselen aanvankelijk nog behoorlijk fijn, in navolging van zijn leermeester Andreas Schelfhout. Later, toen het impressionisme zijn intrede deed in de Nederlandse schilderkunst, werd ook het penseel van Van Borselen losser.

Hoewel hij echter nooit een Haagse School-kunstenaar pur sang zou worden, speelde Van Borselen wel een belangrijke rol in de overgang van de Romantische schilderkunst naar de Haagse School. In tegenstelling tot zijn voorgangers probeerde hij de natuur zo realistisch mogelijk weer te geven, zonder opsmuk of grootse effecten. Hierin manifesteerde Van Borselen zich als een vernieuwer. Zijn werk werd geprezen om zijn frisheid, oorspronkelijkheid en naturalisme. Van Borselen kreeg dan ook grote waardering voor zijn werk. Hij deed veelvuldig mee aan exposities in binnen- en buitenland en kreeg veel onderscheidingen. Ook verkocht hij regelmatig werk aan zowel grote particuliere verzamelaars als aan toonaangevende musea. Zelfs het Koninklijk Huis mocht hij tot zijn opdrachtgevers rekenen.

Schilderijen van Jan Willem van Borselen in de collectie van Kunsthandel Bies:

Jan Willem van Borselen | Een Hollands rivierlandschap | Kunsthandel Bies

Een Hollands rivierlandschap

Jan Willem van Borselen | Landschap met personen en geiten bij een boerderij | Kunsthandel Bies

Landschap met personen en geiten bij een boerderij

Jan WIllem van Borselen | Zomers landschap met boerderij aan het water | Kunsthandel Bies

Zomers landschap met boerderij aan het water