Jan Evert Morel II

Amsterdam 1835 – 1905 Weesp

Jan Evert Morel II kwam uit een Amsterdamse schildersfamilie. Zijn vader en grootvader waren allebei schilder. Jan Evert Morel II, die waarschijnlijk schilderles kreeg van zijn vader Casparus, legde zich toe op het landschap. Hij maakte vele zomerse bosgezichten in Romantische Stijl, geïnspireerd op de werken van Barend Cornelis Koekkoek. Daarnaast heeft hij ook ijsgezichten gemaakt en enkele zeegezichten. Zo bezit het Scheepvaartmuseum een Amsterdams gezicht op het Oosterdok van de schilder. Ook was hij tekenaar en etser en had hij een baan als tekenleraar, waarvoor hij later een pensioen ontving. Behalve in Amsterdam is Morel II in 1856 ook in Den Haag werkzaam geweest. En de laatste paar jaar van zijn leven bracht hij door in Hilversum en Weesp.

Jan Evert Morel I (1769-1808) werd geboren in Amsterdam. Hij trouwde met Maria Hendrika Huijsers en verdiende de kost met het schilderen van stillevens met bloemen en vruchten. Hij was werkzaam op de behangselfabriek van Troost van Groenendoelen maar beschilderde ook panelen voor rijtuigen (koetsen) voor Dirk van der Aa. Verder werkte hij veel in Haarlem en was hij lid van schildersvereniging Kunst Zij ons Doel. Morel I stierf in april 1808 en is slechts achtendertig jaar oud geworden. Een paar maanden na zijn overlijden kocht het Rijksmuseum een bloemstuk van hem aan voor het destijds aanzienlijke bedrag van Fl. 550,-. In 1880 verwierf het museum nog een prachtig stilleven, afkomstig uit de collectie van Jhr. Jacobus Salomon Hendrik van de Poll.

Casparus Jacobus Morel (1798-1861) was de zoon van Morel I en vader van Morel II. Hij schilderde zeegezichten, scheepsportretten maar ook strand- en rivierlandschappen. Het scheepvaartmuseum bezit een groot aantal scheepsportretten van zijn hand. Er bestaan echter een aantal misverstanden over C.J. Morel. Zo is hij bij het grote publiek echter bekend onder de naam Casparus Johannes Morel (1798-1861), vader van J.E. Morel II.* Uit originele documenten uit het bevolkingsregisters van de stad Amsterdam blijkt echter dat hij Jacobus heette in plaats van Johannes. Ook blijkt uit de documenten dat Morel I zijn vader was. Dit is vreemd genoeg onbekend gebleven.

 

**In de lexicon van Pieter Scheen en in vrijwel alle andere bronnen wordt hij Casparus Johannes Morel genoemd (1798-1861). Alleen het Biographisch woordenboek van Noord Nederlandsche graveurs door F.G. Waller (Den Haag 1938)  noemt Jan Evert Morell II, zoon van Casparus Jacobus Morel (schilder).

Schilderijen van Jan Evert Morel II in de collectie van Kunsthandel Bies:

Jan Evert Morel II | Boomrijk zomerlandschap met personen | Kunsthandel Bies

Boomrijk zomerlandschap met personen