Jacobus Theodorus (‘Jacob’) Abels

Amsterdam 1803 – 1866 Abcoude

Abels kreeg les van de veeschilder Jan van Ravenswaay. Daarna maakte hij in 1826 een studiereis naar Duitsland en vestigde zich vervolgens in Hilversum en spoedig daarna in Den Haag, waar hij tot 1848 woonachtig bleef. Na enige jaren in Haarlem gewerkt te hebben, vertrok hij in 1857 naar Arnhem.

Aanvankelijk schilderde Abels zomerlandschappen. Later legde hij zich toe op rivier- en stadsgezichten bij maanlicht. Hierin werd hij uiteraard geïnspireerd door de werken van de 17e- eeuwse meester Aert van der Neer, wiens werken altijd hoog in aanzien hebben gestaan. Abels beschikte over een voortreffelijke techniek en de uitvoering van zijn schilderijen zijn overduidelijk 19e eeuws. Abels maakte ook veel aquarellen en tekeningen. Hij was lid van de Koninklijke Academie te Amsterdam en behaalde op meerdere tentoonstellingen medailles.

Het Rijksmuseum in Amsterdam bezit een schilderij van Abels, waarbij de dieren en figuren door P.G. van Os geschilderd zijn. Dit soort samenwerking had hij ook wel eens met de schilders P.F. van Os, J.H.L. de Haas en S. van den Berg. Overigens hebben bijna alle belangrijke musea in Nederland werken van Abels. Het Haags Gemeentemuseum bezit naast diverse maangezichten een grote collectie aquarellen en sepiatekeningen.

Schilderijen van Jacob Abels in de collectie van Kunsthandel Bies:

Jacobus Theodorus Abels | Zomerlandschap met figuren bij een huis aan een rivier | Kunsthandel Bies

Zomerlandschap met figuren bij een huis aan een rivier