Ferdinand de Braekeleer
Belgisch, 1792 – Antwerpen – 1883
Terug in Antwerpen begon De Braekeleer ook genrestukken te schilderen omdat daar destijds steeds meer vraag naar was. Het betrof hier vaak huiselijke taferelen met ouders en kinderen en melodramatische of amusante interieur-scènes met figuren. Daarnaast maakte hij nog verschillende historiestukken zoals ‘De inhuldigingsplechtigheid van koning Leopold I op 21 juli 1831’ (Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van Belgie) en ‘Kenau Simonsdr. Hasselaar tijdens het beleg van Haarlem’ (Teylers Museum Haarlem). Zo wist De Braekeleer zich te ontwikkelen tot een welvarend kunstschilder.
Daarnaast was De Braekeleer op talloze andere vlakken actief. Hij had een grote schare leerlingen en was jarenlang lid van de Antwerpse gemeenteraad. In 1847 werd hij benoemd tot lid van de Koninklijke Academie van België [Kunsten en wetenschappen] en in 1864 tot adjunct-conservator van het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen. Als zodanig heeft De Braekeleer zich ook bezig gehouden met de restauratie van enkele werken van Peter Paul Rubens in de Onze-Lieve-Vrouwe-Kathedraal.
In 1827 trouwde hij met Maria-Theresia Leys, een zus van schilder Hendrik Leys. Ze kregen samen twee zonen: Ferdinand de Braekeleer (de Jongere) (1828-1857) en Henri de Braekeleer (1840-1888), die zich later ook in de genreschilderkunst zouden bekwamen. Daarnaast was hij een oom van Adriaan de Braekeleer (1818-1904), tevens genreschilder.