Ferdinand de Braekeleer

Belgisch, 1792 – Antwerpen – 1883

Ferdinand de Braekeleer (de Oudere) werd geboren te Antwerpen in de Zuidelijke Nederlanden. Al op jonge leeftijd verloor hij eerst zijn vader en daarna zijn moeder. De twaalfjarige Ferdinand kwam onder hoede van zijn oom Norbertus, die overste was aan het miniemenklooster te Antwerpen. Deze stelde Ferdinand in de gelegenheid om kunstonderwijs te volgen, eerst aan de ‘Kunstschool voor Wezen’ van de historieschilder Mathieu Ignace van Brée en later aan de Koninklijke Academie voor schone kunsten te Antwerpen. Daar bekwaamde De Braekeleer zich als schilder van het historiestuk. In 1813 werd zijn werk reeds opgemerkt op de Salon van Parijs en in 1819 won hij de prestigieuze Prix de Rome. De aan deze prijs gekoppelde studiebeurs stelde hem in staat om enkele jaren in Rome te verblijven en daar de schatten uit de klassieke oudheid en de schilderijen van de belangrijkste Oude Meesters te bestuderen.

Terug in Antwerpen begon De Braekeleer ook genrestukken te schilderen omdat daar destijds steeds meer vraag naar was. Het betrof hier vaak huiselijke taferelen met ouders en kinderen en melodramatische of amusante interieur-scènes met figuren. Daarnaast maakte hij nog verschillende historiestukken zoals ‘De inhuldigingsplechtigheid van koning Leopold I op 21 juli 1831’ (Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van Belgie) en ‘Kenau Simonsdr. Hasselaar tijdens het beleg van Haarlem’ (Teylers Museum Haarlem). Zo wist De Braekeleer zich te ontwikkelen tot een welvarend kunstschilder.

Daarnaast was De Braekeleer op talloze andere vlakken actief. Hij had een grote schare leerlingen en was jarenlang lid van de Antwerpse gemeenteraad. In 1847 werd hij benoemd tot lid van de Koninklijke Academie van België [Kunsten en wetenschappen] en in 1864 tot adjunct-conservator van het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen. Als zodanig heeft De Braekeleer zich ook bezig gehouden met de restauratie van enkele werken van Peter Paul Rubens in de Onze-Lieve-Vrouwe-Kathedraal.

In 1827 trouwde hij met Maria-Theresia Leys, een zus van schilder Hendrik Leys. Ze kregen samen twee zonen: Ferdinand de Braekeleer (de Jongere) (1828-1857) en Henri de Braekeleer (1840-1888), die zich later ook in de genreschilderkunst zouden bekwamen. Daarnaast was hij een oom van Adriaan de Braekeleer (1818-1904), tevens genreschilder.

Schilderijen van Ferdinand de Braekeleer in de collectie van Kunsthandel Bies:

Ferdinand de Braekeleer | De zorgzame huisvader | Kunsthandel Bies

De zorgzame huisvader