Arnoldus Bloemers

1792 – Amsterdam – 1844

Bijna zijn hele leven heeft Arnoldus Bloemers in zijn geboortestad Amsterdam gewoond en gewerkt. Alleen in 1843, het jaar vóór zijn dood, woont hij in Nieuwer-Amstel, het huidige Amstelveen. Zijn opleiding krijgt hij bij de Amsterdamse stillevenschilder Antoni Piera. Ook is Bloemers lid van Koninklijke Academie in Amsterdam en van het genootschap Arti Sacrum in Rotterdam.

Bloemers behoort tot de beste stillevenschilders van zijn tijd. Zijn bloemstukken zijn zeer gezocht, maar hij heeft ook stillevens met fruit en dood wild gemaakt. Zijn manier van schilderen borduurt voort op het werk van beroemde 18e-eeuwse stillevenschilders als Jan van Huysum en Jan van Os. Ook de botanische nauwkeurigheid die bij het werk van Bloemers te zien is, doet denken aan de 18e-eeuwse schilderkunst. Bloemers kweekte zelf bloemen, dus hij had zijn onderwerpen direct bij de hand.

Opvallend bij het werk van Arnoldus Bloemers zijn de fijne penseelvoering en het gebruik van frisse, maar zachte kleuren. Zijn schilderijen zitten compositorisch goed in elkaar en zijn warm van toon. Een terracotta vaas met bloemen, geplaatst op een marmeren tafelblad, is een motief dat vaak terugkomt in zijn werk.

Dat is ook het geval bij het hier getoonde schilderij, dat een typerend werk van de Amsterdamse meester is. De fijn geschilderde, tere en doorschijnende bloemen tonen de hand van een schilder die zijn favoriete onderwerp door en door beheerst. Ook de minutieus geschilderde nerven in de groene blaadjes, met hun prachtige, zijdeachtige stofuitdrukking, zijn zeer kenmerkend voor Bloemers.

Schilderijen van Arnoldus Bloemers in de collectie van Kunsthandel Bies:

Arnoldus Bloemers | Bloemstilleven | Kunsthandel Bies

Bloemstilleven