Adrien Jean (‘Jean’) Le Mayeur de Merprès

Belgisch, 1880 – Brussel – 1958

Als zoon van een schilder van zeegezichten was het niet onlogisch dat de Belgische schilder Jean Le Mayeur de Merprès ook het schildersvak in ging. Om zich te onderscheiden van zijn vader Adrien signeerde zoon Jean zijn werk met zijn tweede voornaam.

Jean Le Mayeur de Merprès schilderde aanvankelijk Belgische landschappen. Tijdens de Eerste Wereldoorlog zwierf Le Mayeur door de linies om het leven aan het front vast te leggen. Niet gespeend van een avontuurlijke inslag trok hij daarna de wijde wereld in en belandde via reizen door Amerika, Noord-Afrika, India, Madagaskar en Tahiti uiteindelijk op Bali, waar hij zich in 1932 vestigde. Overigens overleed hij, terug in België, na problemen met zijn gezondheid.

Op Bali woonde Le Mayeur in het dorpje Klandis vlakbij Denpasar. Daar leerde hij de mooie tempeldanseres Nji Nyoman Pollok kennen. De veel jongere Ni Pollok werd zijn favoriete model en trouwde met hem in 1935. Het paar vestigde zich in Sanur, waar het een huis met atelier betrok. Na zijn dood liet Le Mayeur het huis in Sanur na aan Ni Pollok. Toen zij in 1985 overleed kwam de atelierwoning door schenking toe aan de Indonesische regering, die er een museum van maakte: het nog steeds bestaande Le Mayeur Museum.

Op Bali schilderde Le Mayeur de Merprès de onderwerpen waarmee hij de grootste bekendheid verwierf, namelijk Balinese vrouwen, naakten, portretten en scènes uit het alledaagse leven op Bali. Hij schilderde in een impressionistische tot post-impressionistische stijl met een vleugje luminisme. Daarbij hanteerde hij een krachtige en dikke penseelstreek. Ook schuwde hij het gebruik van het paletmes niet.

De afgelopen twintig jaar is de belangstelling voor Le Mayeurs werk enorm toegenomen. Verzamelaars uit Indonesië en ook daarbuiten betalen nu hoge tot zeer hoge bedragen voor zijn topwerken.

Schilderijen van Jean Le Mayeur in de collectie van Kunsthandel Bies:

Jean Le Mayeur de Merprès | Zeilboten in een Franse haven | Kunsthandel Bies

Zeilboten in een Franse haven