Adrianus Eversen

Amsterdam 1818 – 1897 Delft

Adrianus Eversen had een grote voorkeur voor intieme stads- en dorpstaferelen. Hierbij draaide het voor hem om het creëren van de juiste balans tussen architectuur en stoffage. Anders dan generatiegenoot en leermeester Cornelis Springer (1817-1891), bij wie markante gebouwen en imposante kerken het onderwerp vormden, zocht Eversen zijn inspiratie vooral in de kleinschaligheid van woonhuizen. Kerken zijn vaak wel aanwezig maar prijken slechts bescheiden op de achtergrond, zodat alleen de toren nog zichtbaar is. Hierdoor is het vaak onduidelijk om welke stad het gaat.

In navolging van zijn meester bouwde Eversen zijn composities zorgvuldig op en werkte hij de details met de grootste zorg uit. Wat opvalt in zijn werken zijn de prachtige gevels, het warme kleurgebruik en de levendige sfeer. Zijn figuren zijn altijd volop in de weer. Mensen ontmoeten elkaar op straat, zijn op weg of vervoeren goederen. Ook is er vaak wel ergens een dier te zien, zoals een hondje of een paard. Het sterke contrast tussen licht en schaduw geeft zijn schilderijen extra diepte. In zijn winterlandschappen zorgt de sneeuw voor extra sfeer en intimiteit.

Eversen werd in Amsterdam geboren en woonde er de langste periode van zijn leven. Hij zou ook bij Cornelis de Kruyff (1774-1828) en Hendrik Gerrit ten Cate (1803-1856) hebben geleerd, al dan niet tegelijk met Springer. In 1863 werd hij lid van kunstenaarsgenootschap Arti et Amicitiae. Hij heeft veel in Amsterdam en bijvoorbeeld ook in Harderwijk gewerkt. Maar omdat er ook stadsgezichten van Edam, Haarlem, Ransdorp, Delft, Oudewater, Katwijk, Den Briel, Hattem, Breda, Utrecht, Woerden, Amersfoort, Antwerpen en Brugge van Eversen bestaan, kan men er vanuit gaan dat hij hier ook heeft gewerkt. In 1889 verhuisde hij uiteindelijk naar Rotterdam.

Adrianus Eversen verkocht zijn schilderijen in Nederland en in het buitenland, bijvoorbeeld in België, Engeland en de Verenigde Staten. Hij exposeerde in bijvoorbeeld Bremen, Berlijn, Dresden en Wenen en deed in eigen land mee aan de Tentoonstellingen voor Levende Meesters. Een bijzonder feit is dat zijn werken ook door de grote Engelse verzamelaar John Sheepshanks (1787-1863) werden aangekocht. Later zouden deze, samen met diens collectie, aan het Victoria & Albert Museum in Londen worden geschonken.

Schilderijen van Adrianus Eversen in de collectie van Kunsthandel Bies:

Adrianus Eversen | Zonnig stadsgezicht met vele figuren | Kunsthandel Bies

Stadsgezicht met figuren

Adrianus Eversen | Een Hollands stadsgezicht in de winter | Kunsthandel Bies

Een Hollands stadsgezicht in de winter

Adrianus Eversen | Zomers stadsgezicht met figuren| Kunsthandel Bies

Zomers stadsgezicht met figuren

Adrianus Eversen | Winters stadsgezicht met figuren en een paard | Kunsthandel Bies

Winters stadsgezicht met figuren en een paard

Adrianus Eversen | Stadsgezicht met figuren | Kunsthandel Bies

Stadsgezicht met figuren