Abraham Hulk

Nederlands, Londen (Verenigd Koninkrijk) 1813 – 1897 Zevenaar

Abraham Hulk, zoon van een Nederlandse koopman en een Engelse moeder, werd geboren in Londen. Eenmaal terug in Nederland koos Hulk voor een opleiding tot kunstschilder aan de Rijksacademie te Amsterdam, waar hij onder meer les kreeg van portretschilder Jean Augustin Daiwaille (1786-1850). Na zijn studie vestigde Hulk zich aanvankelijk in Londen. In 1833 besloot hij echter zijn geluk als schilder beproeven in Amerika. Hij vertrok met de tweemaster ‘Florida’ naar Boston, een reis die twee maanden duurde. Daar werkte werkte Hulk als portretschilder. Later trok hij ook naar New York en Albany. Via Manchester keerde hij na verloop van tijd naar Nederland terug. Blijkbaar had de lange zeereis een diepe indruk achtergelaten, want in Nederland legde hij zich vervolgens toe op het schilderen van zeegezichten.

Hulk schilderde geen historische zeeslagen of scheepsportretten, maar voorstellingen van schepen op zee of op een rivier. Hij gebruikte verschillende typen vissersboten. Ook de vissers zelf, al dan niet in hun boten of aan de oever bezig met hun werk, komen vaak op zijn schilderijen voor. De schilder streefde echter niet naar een exacte weergave van schepen en hun locatie, eerder naar sfeerbeelden van schepen op zee, in allerlei stemmingen. De beleving van de natuur was het belangrijkste uitgangspunt en op die wijze sluit hij dan ook voortreffelijk aan bij de romantische traditie. Zijn schilderden tonen dan ook veel verwantschap met die van Johannes Christiaan Schotel (1787–1838) en Louis Meijer (1809– 1866).

Hulk was onder meer werkzaam in Amsterdam, Enkhuizen, Haarlem, Nijkerk en in Oosterbeek. In Enkhuizen schilderde hij ook zeegezichten vanaf het landperspectief met daarop vissers die hun werkzaamheden uitvoeren aan de kant van hun schepen. In 1870 besloot hij terug te keren naar Engeland. Uiteindelijk overleed hij in 1897 in Zevenaar op 83-jarige leeftijd. Hulk bouwde een zeer respectabele carrière als marineschilder op, zowel in Nederland als in Engeland.

Abraham Hulk kreeg drie zonen die zich ook op de schilderkunst zouden toeleggen: Hendrik Hulk (1842-1937), Abraham Hulk jr. (1843-1919) en Willem Frederik Hulk (1852-1882/1902).

Schilderijen Abraham Hulk in de collectie van Kunsthandel Bies:

Abraham Hulk | Schepen bij een landtong | Kunsthandel Bies

Schepen bij een landtong