Anthonie Pieter Schotel

Dordrecht 1890 – 1958 Laren

Anthonie Pieter Schotel verhuisde in 1925 van zijn geboortestad Dordrecht naar het schilderachtige vissersplaatsje Volendam, dat was uitgegroeid tot een echt kunstenaarsdorp. Daar kon Schotel volop uit de voeten met zijn favoriete onderwerpen: water, schepen en wolken. Volendam lag toen nog aan de Zuiderzee, waar op zoutwatervissen als haring, ansjovis en kabeljauw gevist werd. Daarvoor werden flinke houten botters gebruikt die Schotel buitengewoon fascineerden. Het is bekend dat hij de verschillende typen schepen altijd zeer nauwkeurig weergaf. Hoewel hij over een goed visueel geheugen beschikte, liet hij zelfs een schaalmodel van een botter maken, compleet met zeilen en tuigage. Behalve in Volendam werkte Schotel ook in Hoorn, Enkhuizen, Muiden, Elburg en Spakenburg.

Schilderen deed Schotel en plein air. Dan nam hij zijn schildersezel mee en zette die neer in de haven of op de dijk. Hoewel andere kunstenaars ook wel in een bootje plaatsnamen, om een gezichtspunt gezien vanaf het water te nemen, heeft Schotel dit nooit aangedurfd. Dit om de eenvoudige reden dat hij niet kon zwemmen. In plaats daarvan schilderij hij vaak de binnenlopende of uitvarende botters diagonaal gezien vanuit de haven. Soms is er van die haven op zijn schilderijen niets te zien, maar vaak schilderde Schotel toch een stuk kade en paar meerpalen om de compositie wat meer dynamiek te geven. Dat de kunstenaar ook beïnvloed werd door de fotografie, hij bezat zelf ook een fototoestel, bewijst het feit dat hij dikwijls gebruikt maakte van gedurfde afsnijding. Schotel deinsde er niet voor terug om een botter, tjalk of aanlegsteiger maar half af te beelden.

In zijn vroegere periode experimenteerde Schotel met formaat, kleur, stijl en techniek. Vanaf circa 1920 vereenvoudigde hij zijn motieven echter wat meer. Nu stond de atmosfeer centraal: de stemming van de lucht en het uitgestrekte water. Zijn impressionistische toets werd korter, de verf dunner uitgestreken, het kleurgebruik harmonieuzer en meer genuanceerd. Hiermee bracht hij meer verstilling in zijn schilderijen.

Het Dordrechts Museum wijdde in 2012 een grote overzichtstentoonstelling aan het werk van ‘A.P. Schotel’.

Schilderijen van Anthonie Pieter Schotel in de collectie van Kunsthandel Bies:

Anthonie Pieter Schotel | Botter bij Enkhuizen | Kunsthandel Bies

Botter bij Enkhuizen

Anthonie Pieter Schotel | Saint-Malo, Frankrijk | Kunsthandel Bies

Saint-Malo, Frankrijk

Anthonie Pieter Schotel | Haven van Rotterdam | Kunsthandel Bies

Haven van Rotterdam

Anthonie Pieter Schotel | Uitvarende botter op de Zuiderzee met links een steiger | Kunsthandel Bies

Haven van Rotterdam

Anthonie Pieter Schotel | Tjalk op de Zuiderzee bij zwaarbewolkte hemel | Kunsthandel Bies

Tjalk op de Zuiderzee bij zwaarbewolkte hemel