Johannes Christiaan Karel Klinkenberg | Rotterdam, gezicht op de Leuvehaven met de Zuiderkerk

Klinkenberg, J.Ch.K. | Rotterdam, gezicht op de Leuvehaven met de Zuiderkerk

Johannes Christiaan Karel Klinkenberg

1852 – Den Haag – 1924


Rotterdam, gezicht op de Leuvehaven met de Zuiderkerk op de achtergrond en rechts de Leuvebrug

Doek  60,5 x 80 cm

Gesigneerd rechtsonder

 

Literatuur
W. Laanstra, Johannes Christiaan Karel Klinkenberg (1852-1924): de meester van het zonnige stadsgezicht, Laren 2000, cat. no. O/60-1, afb. p. 181 [per abuis getiteld: ‘De Amstel te Amsterdam’]


.

Dit schilderij van de Rotterdamse Leuvehaven is een van zijn meest treffende voorbeelden van een zonovergoten stadsgezicht aan het water. Daarbij is het werk ook een belangrijk historisch document. De Leuvehaven is de oudst gegraven haven van de Maasstad en dateert van het begin van de 17de eeuw. Tijdens het bombardement op Rotterdam van 14 mei 1940 werd de bebouwing rond de Leuvehaven volledig verwoest.
Hier zien we de historische Leuvehaven afgebeeld vanaf de noordzijde met op de achtergrond de (Oude) Zuiderkerk, gelegen aan de Gedempte Glashaven. De Zuiderkerk is volledig verloren gegaan en werd niet herbouwd. Links bevindt zich de Wijnhaven en rechts de Leuvebrug. De Zuiderkerk, gelegen aan de Gedempte Glashaven, werd echter minder vaak afgebeeld. Talrijker zijn schilderijen met in de verte de Steigerse Kerk of de Sint-Laurenskerk.

 

Extra informatie

Materiaal/Material

Olieverf

Onderwerp/Subject

Stadsgezicht, Topografie, Water

Stroming/Movement

Impressionisme